Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Európai parlamentAz Európai Parlament támogatja az esélyegyenlőség előmozdítását, és szorgalmazza a fogyatékossággal élő személyek jelentkezését valamennyi gyakornoki programjára. Az Európai Parlament pozitív intézkedésként fizetett gyakornoki programot kínál a fogyatékossággal élők számára azzal a céllal, hogy megkönnyítse munkahelyi integrációjukat.

E program az egyetemen vagy hasonló szintű intézményben oklevelet szerzők, illetve az egyetemi végzettségnél alacsonyabb szintű képzettséggel rendelkezők számára is részvételi lehetőséget nyújt. (Az Európai Parlament Főtitkárságán folytatott gyakorlatokra és tanulmányi látogatásokra vonatkozó belső szabályok fizetett szakmai gyakorlatra történő felvételhez szükséges képzettségről szóló 22. cikke így nem vonatkozik erre a programra.)

A program fő célja, hogy a fogyatékossággal élők számára hasznos és értékes munkatapasztalatot nyújtson, illetve lehetőséget biztosítson számukra, hogy megismerkedjenek az Európai Parlament tevékenységeivel.

E fizetett szakmai gyakorlat öthónapos, meg nem hosszabbítható időtartamra szól. Felhívjuk figyelmét, hogy a gyakornokság nem jogosít fel az Európai Parlamentnél való későbbi elhelyezkedésre. Az Európai Parlament tisztviselőit az EPSO által szervezett versenyvizsgák keretében toborozza. A szerződéses alkalmazottak az EPSO által megjelentetett felhívások alapján kerülnek felvételre.

A gyakorlat kezdete és a jelentkezési időszak:
Jelentkezési időszak                                 A gyakorlat kezdete
augusztus 15. − október 15. (éjfél)                   március 1.
március 15. − május 15. (éjfél)                          október 1.

Azt javasoljuk, hogy − a jelentkezők nagy számára való tekintettel a rendszer túlterhelésének elkerülése érdekében − pályázata benyújtásával ne várjon az utolsó pillanatig.

A jelentkezőknek a következő feltételeknek kell eleget tenniük:

 •     az Európai Unió egyik tagállamának, illetve tagjelölt országának állampolgárai;
 •     a gyakorlat megkezdésekor legalább 18 évesek;
 •     alaposan ismerik az Európai Unió egyik hivatalos nyelvét;
 •     még nem vettek részt négy egymást követő hetet meghaladó időtartamú, az Európai Unió által fizetett szakmai gyakorlaton, és nem álltak hasonló időtartamú alkalmazásban sem az Európai Uniónál;
 •     igazolni tudják, hogy fogyatékossággal/fogyatékosságokkal élnek (orvosi igazolással vagy a nemzeti hatóság által kibocsátott, fogyatékosságot igazoló dokumentummal/kártyával).

Amennyiben az adott főigazgatóság döntése alapján Ön az előválasztott jelöltek listájára kerül, az alábbi dokumentumokat kell benyújtania:

 • az Európai Unió egyik tagállamában, illetve tagjelölt országában elfogadott, a fogyatékosságo(ka)t igazoló dokumentum
 • a megfelelő elhelyezésre vonatkozó, szabályszerűen kitöltött formanyomtatvány
 • Felhívjuk figyelmét, hogy az Európai Parlament az ésszerűség határain belül mindent elkövet a felmerülő igények kielégítése érdekében (amiről a megfelelő körülmények biztosításáért felelős bizottság határoz). A formanyomtatvány kitöltése nem garantálja, hogy az összes felmerülő igényt ki tudjuk elégíteni.
 • „bizalmas” jelöléssel ellátott lezárt borítékban a diagnózis, valamint kórtörténetének összefoglalója, angol vagy francia nyelvű fordítással együtt
 • útlevelének vagy személyazonosító igazolványának másolata;
 • legutóbbi tanulmányait igazoló bizonyítvány, illetve adott esetben az egyetemi diploma/diplomák másolata;
 • aláírással ellátott jelentkezési lap

Felhívjuk figyelmét, hogy a fogyatékosságról közölt információkat az Európai Parlament szigorúan bizalmasan kezeli, és abba csak a megfelelő munkahelyi feltételek kialakításához szükséges ésszerű átalakítások vizsgálatáért felelős, továbbá az akadálymentesített lakás és a megfelelő közlekedési eszköz, valamint az ellátási lehetőség megkeresésben segítséget nyújtó személyzet nyer betekintést.

Amennyiben Ön kiválasztásra kerül, az alábbi dokumentumokat kell benyújtania:

    a gyakornoki megállapodás;
    az Ön által aláírt titoktartási kötelezettségvállalás.

Amennyiben felkeltette érdeklődését ez a gyakornoki program, olvassa el a fogyatékossággal élők számára hirdetett gyakornoki programról szóló tájékoztatót, az Európai Parlament Főtitkárságán folytatott gyakorlatokra és tanulmányi látogatásokra vonatkozó belső szabályokat, valamint a Brüsszelre és Luxemburgra vonatkozó gyakorlati információkat.

Felhívjuk figyelmét, hogy gyakornoki helyek elsősorban Brüsszelben és Luxemburgban állnak rendelkezésre.

Amennyiben megfelel a jelentkezési feltételeknek, szíveskedjen kitölteni az online jelentkezési lapot. Felhívjuk figyelmét, hogy a jelentkezési lapra bevitt adatok elvesznek, ha azt 90 percnél hosszabb ideig inaktív állapotban hagyja. A jelentkezés véglegesítése és leadása egyetlen lépésben történik, és később nem módosítható. A jelentkezési lap kitöltése után a benyújtás előtt győződjön meg arról, hogy minden részt kitöltött-e.

Az online jelentkezési lap benyújtását/elküldését követően e-mail címére automatikusan visszaigazoló üzenetet küldünk, jelentkezési lapjának másolatával együtt. Kérjük, hogy a gyakornokságra vonatkozó összes további üzenetváltásban hivatkozzon az e-mailben küldött visszaigazoló számra. Az e-mail-üzenet tartalmaz továbbá egy linket jelentkezésének PDF-formátumú összefoglalójához, amelynek kinyomtatott példányát a gyakornokság felajánlása esetén kérni fogjuk.

Amennyiben nem tudja kitölteni az online jelentkezési lapot, kérjük, hogy Word-formátumú jelentkezési lapért forduljon e-mailben a Gyakornoki Irodához (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát).

Bővebb információ: europarl.europa.eu

Forrás: rehabportal.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760