Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Emberi Erőforrások MinisztériumaAz Emberi Erőforrások Minisztériuma betartva ígéretét, az Antiszegregációs Kerekasztal március 10-i ülésén bemutatta a korábban vitát kiváltó köznevelési törvénymódosítás felhatalmazása alapján készülő kormányrendelet koncepcióját a Kerekasztal tagjainak.

 

A 2013-ban az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére létrejött Antiszegregációs Kerekasztal tagjai ehhez kiegészítéseket javasoltak, amelyekkel a jogszabály társadalmi egyeztetése megkezdődhet. Az egyeztetés ideje alatt a Kerekasztal újra véleményt mond a jogszabálytervezetről.

A tárca képviselői tájékoztatták a résztvevőket arról is, hogy a jogellenes elkülönítés megszüntetésére irányuló újabb lépésként Balog Zoltán, az  emberi erőforrások minisztere meghatározta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK): április végéig készítse el az antiszegregációs-tervének ütemezését is tartalmazó koncepciót.

A Kerekasztal tagjai az ülésen javaslatot fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy oktatási esélyteremtésben és helyi esélyegyenlőségi programokban jártas szakemberek kezdjék meg munkájukat a KLIK érintett tankerületeiben. A mai kerekasztalt Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár vezette.

A Kerekasztal ülésén beszámolt eddigi munkájáról a tavaly év végén alakult Antiszegregációs munkacsoport a méltányos oktatásért, amely eddig kétszer ülésezett.

A résztvevők elfogadták a gyakorlati tapasztalattal rendelkező tagokból álló munkacsoport azon javaslatát, mely szerint az operatív munka a Megyei Jogú Városok oktatási helyzetének teljes körű vizsgálatával kezdődhet meg. A munkacsoport feladat ezen túl, hogy a helyi szereplők bevonásával konkrét terveket, javaslatokat dolgozzon ki a jogellenes elkülönítés megszüntetésére, illetve a minőségi és esélyteremtő oktatás feltételrendszerének fejlesztésére irányuló válaszlépések, amelyek kulcsfontosságúak a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózásában.
Magyarország kormánya elfogadhatatlannak tartja a gyermekek jogellenes elkülönítését, és számos olyan intézkedést hozott, s hoz ezután is, amely a szegregáció megelőzésére, illetve csökkentésére szolgál.

Az Antiszegregációs Kerekasztal – a kormányzat felkérésére - különböző oktatási helyzeteket megvizsgálva tesz javaslatot a szegregáció felszámolására. A tárca és a Kerekasztal meggyőződése is az, hogy elkötelezetten, megfontoltan, átgondoltan, minden érintettel folyamatosan egyeztetve kell tovább haladni ezen az úton.

A kerekasztal állandó kerete három új taggal bővült, Bódis Krisztával, a Van Helyed Alapítvány elnökével, Dr. Krajczár Bernadettel, az Országos Roma Önkormányzat képviselőjével valamint Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével.

Forrás: Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760