Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Isten hozottHúsz hónapja növekszik a születések száma Magyaroszágon, a kormány pedig kész megtenni mindent azért, hogy folytatódjon ez a trend - hangzott el anyák napja alkalmából a Szent Imre Kórházban, ahol Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára valamint Király Nóra alpolgármester köszöntötte a kismamákat.


Tavaly 3,2 százalékkal nőtt a születések száma országosan, míg az év első két hónapjában a statisztikai adatok ezt meghaladó, 3,6 százalékos növekedést jeleznek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a Szent Imre Kórházban. Fűrész Tünde hangoztatta, Magyarország családbarát ország, ezért nem csak anyagiakban, hanem szimbolikus gesztusokban is ki akarja fejezni az édesanyák megbecsülését.

Felidézte a kormány családpolitikai intézkedéseit, köztük a gyed extrát és a családi adó- és járulékkedvezményeket, utóbbinál jelezte: abból tavaly 240 milliárd forint maradt a családoknál. Kitért arra is, hogy a kedvezményeket nagyobb részt, 54 százalékban az anyák vették igénybe.
A gyed extra eddigi hatásairól azt mondta, tavaly mintegy harmincezer anya tudott úgy munkát vállalni gyermeke egyéves kora után, hogy közben nem vesztette el az ellátásokat sem, míg a testvérgyeddel (dupla, esetenként háromszoros összegű gyeddel) tavaly mintegy húszezer anya tudott élni. A munkahelyvédelmi akcióprogram keretében több mint negyvenezer anya után vehettek fel járulékkedvezményt a munkáltatók. A helyettes államtitkár a nagymamákat - és így közvetve a gyerekes családokat is - érintő intézkedések között említette a "Nők 40" programot.
A XI. kerületi kórház szülészetén Király Nóra egészségügyért felelős alpolgármester arról beszélt, hogy Újbuda családbarát önkormányzat, és ebben a városrészben évről évre egyre több gyermek születik, ezért minden kerületi bölcsőde és óvoda maximális létszámmal működik. Az elmúlt öt évben több mint 400 óvodai hely jött lére Újbudán, míg a bölcsődei helyeket úgy bővítik, hogy megállapodást kötnek kerületi családi napközikkel, és támogatják azokat a családokat, amelyek fizetnek azért, hogy tehermentesítsék a bölcsődéket. Király Nóra elmondta: az elmúlt négy évben több mint egymilliárd forintot költöttek játszóterek felújítására és "nagy erőkkel dolgoznak azon" is, hogy egy, a Móricz Zsigmond körtérhez közeli épületben pár éven belül létrehozzanak egy gyermek-egészségügyi centrumot, amely lefedné a teljes budai régió ellátását.
Sziller István, a Szent Imre kórház szülészeti osztályvezetője elmondta, osztályán évente háromezer szülést vezetnek le, azaz a budapesti szülések 18 százaléka történik az intézményben.

Forrás: újbuda.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760