Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Autistákat, fogyatékossággal élőket ellátó civil szervezeteknek írtak ki pályázatotAz autistákat, illetve a fogyatékossággal élőket ellátó, civil fenntartású intézmények számára hirdetett két, összesen 190 millió forintos pályázatot a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felkérésére.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón a két pályázat részleteit ismertetve elmondta: a kormány fontosnak tartja, hogy a civilek által működtetett szolgáltatásokat igénybe vevőknek ugyanolyan ellátási minőséget és működési biztonságot garantáljon, mint az állami, az önkormányzati és az egyházi intézményekben ellátottak számára.

Rámutatott arra, hogy a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok sokszor nehéz körülmények között működnek, gyakori, hogy az érintett szülők alapították és próbálják működtetni a sok esetben kisméretű intézményeket.

Hozzátette, az állami, önkormányzati, egyházi fenntartóknak lehetőségük van többletfinanszírozás bevonására, a civileknek nincs, ezért írták ki ebben az évben is a pályázatokat, amelyek keretében a bentlakásos intézményeket működtető civil szervezetek kérhetnek forrásokat az ellátással összefüggő célokra.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a civil szektorban 2300 fogyatékos embernek segítenek, a kormány ehhez évente 1,8 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít. A mostani két pályázat ezt egészíti ki, 190 millió forintos kerettel kétmilliárd forintra.

Elmondta, az egyik pályázatot kifejezetten az autistákat ellátó intézmények számára írták ki, 95 millió forintos kerettel. Jelezte: az autisták rendkívül speciális célcsoport a fogyatékossággal élők csoportján belül, ezért fontos, hogy célzott programmal segítsék a számukra szolgáltatást nyújtó intézményeket. A másik, szintén 95 millió forintos pályázat keretében pedig a fogyatékossággal élők bentlakásos, ápoló-gondozó, rehabilitációs intézményei, valamint lakóotthonok kérhetnek támogatást.

Czibere Károly szólt arról is, a kormány úgy döntött, a civilek által fogyatékossággal élőknek fenntartott intézmények számára száz százalékban kompenzálja a 2017-2018-ban megemelkedett minimálbért. Közölte, azért döntött így a kormány, mert ha ez elmaradt volna, az veszélybe sodorta volna az ellátás biztonságát, sok szervezet ugyanis nem tudta volna kigazdálkodni a minimálbér emelt összegét.

Mindezeken túl a kormány garantálja a fogyatékossággal élők számára intézményeket és szolgáltatásokat fenntartó civileknek az ágazati bérpótlék emelkedő összegét is. Jelezte: a minimálbér-emeléssel és az ágazati bérpótlékkal a 2012-2013-as százezer forintról idén elérhető a 200 ezer, jövőre pedig a 230 ezer forintos bruttó bér az ágazatban.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke kiemelte: az autisták ellátása jellemzően magasabb szaktudást igényel, így különös jelentőséggel bír a pályázati lehetőség.

A pályázatokon alapítványok és egyesületek vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el, önerő biztosítása nem kötelező. A pályázatok benyújtási határideje június 6-a.

A pályázati dosszié a www.fszk.hu oldalról tölthető le, ahol a pályázatokról további információk is olvashatók.

Forrás: kormany.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760