Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

A következő években 400 milliárd jut gyermekvédelemreA következő két-három évben a szociális és gyermekvédelmi területen 400 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn Esztergomban egy nemzetközi konferencián.

Czibere Károly a magyar gyermekvédelmi törvény és a nevelőotthonok nemzetközi szövetsége (FICE) létrejöttének 20. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson hozzátette: az összegből 90 milliárd forint szolgálja majd a hátrányos helyzetű gyermekek esélyteremtését, mert "a gyermekvédelem egyik fő feladata az életre szóló esély biztosítása".

Az államtitkár közölte, a kormány elkötelezett a gyermekvédelem megújítása mellett, ezért 2018-tól ötödével emelik a speciális ellátást igénylő gyermekek számára igénybe vehető kapacitásokat, valamint 25 százalékkal növelik a velük foglalkozó szakemberek számát. Elmondta, a jövő évtől a másodfokú hatóságokon 16 százalékkal több gyámügyi ügyintéző alkalmazását tervezik, hogy az ellátottak ügyei gyorsabban megoldódjanak. A gyermekjogi képviselők számát 30 százalékkal növelik és 10 százalékkal emelik a gyermekvédelmi szakértői bizottságokban dolgozók számát.

Czibere Károly kiemelte, 2020-ra mindenütt megszűnnek a nagy létszámú gyermekotthonok, a kormány több pályázatot hirdetett a kiváltásukra. A családias lakásotthonok kialakítására kiírt pályázatok utolsó, hatmilliárd forintos forrást jelentő szakasza hamarosan lezárul.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a hároméves korig igénybe vehető Biztos Kezdet Gyermekházak számát 112-ről a következő években 260-ra emelik, és a jövő évre jelentős bővítést terveznek a bölcsődei helyek számában.

A gyermekek és fiatalok alternatív ellátásának minősége Európában című rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közösen szervezte a FICE Europe szervezettel. A nemzetközi találkozó a minisztérium egészéves ünnepségsorozatának részét képezi.

A konferencia az elmúlt húsz év áttekintése mellett az utógondozás, a fogyatékos gyermekek és fiatalok ellátása, az újfajta drogfüggőség és a kísérő nélküli kiskorúak ellátásának témaköreivel foglalkozik. A kétnapos programra tíz országból csaknem 250 résztvevő érkezett.

A szakmai találkozót egyhetes balatoni filmes tábor előzte meg, amelyen a konferencia témáit dolgozta fel 24 fiatal. Az Emmi által támogatott nemzetközi táborba tíz országból érkeztek 18 és 26 év közötti utógondozott fiatalok. A táborban a négy fő témáról egy-egy alkotást készítettek, és werkfilmet forgattak a filmkészítés folyamatáról.

A kétnapos rendezvény helyszínén megtekinthető a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által szervezett Múlt, jelen, jövő - Életem három képben című nemzetközi fotópályázat kiállítása, amely a részt vevő tíz ország szociális és gyermekvédelmi ellátottjainak alkotásait mutatja be.

Forrás: kormany.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760