Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Rekordtámogatás és stratégiai változás a szociális ágazatbanAmi Nyugat-Európában működik, nem lehet „control C, control V-vel” másolni a fogyatékos emberek intézményi ellátásának területén Szekeres Pál miniszteri biztos szerint. A kormány 2011-ben vállalta, hogy három körben 2036-ig kiváltja a fogyatékossággal élő emberek elhelyezését, a régi, elavult, kommunista szemléletű intézményi kultúra helyett emberközpontú szisztémát valósít meg. A kiváltás folyamatát több kritika is érte a civil szervezetek részéről, ezért január elején Szekeres Pál személyében miniszteri biztost neveztek ki a terület felügyeletére. Azóta már az érintett civil szervezetekkel karöltve sikerült számos területen előrelépni.

– Ön január 15-e óta miniszteri biztosként felügyeli az intézményi kiváltást. Milyen benyomásokat szerzett azóta?

– Ugyan kinevezést januárban kaptam, de fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosként a kormányzati munkában eddig is részt vettem, a civil szervezetekkel való találkozások révén ismertem a stratégiát, tisztában voltam a folyamatokkal. A rendszerváltás óta ez a legnagyobb összegű – nyolcvanhárom milliárd forintos – támogatás, amely soha nem tapasztalt stratégiai változást hoz az ellátás területén. Érthető, ha a szereplőknek más-más aspektus a fontos, ugyanakkor le kell szögezni, hogy korábban kevés gyakorlati tapasztalatunk volt.

– Kezdjük akkor az első kör ta­- pasztalataival!

– Az első hat helyszínen sokszor jártunk, menet közben tanultunk, gyakran korrigáltuk a stratégiát, amit azóta is próbálunk folyamatosan jobbá tenni. Hatszázhatvan fogyatékos ember már 2016 elejétől korszerűbb körülmények között élhet, ahol megkapták a teljesebb élet lehetőségét. Persze előfordulnak viták, hiszen mást gondol a kiváltásról egy nagyvárosban, és mást egy kis településen élő ember. A legnagyobb tapasztalat, hogy ami Nyugat-Európában működik, azt nem lehet „control C, control V-vel” átmásolni, hiszen a mi nagy intézményeket érintő történelmünk egészen más utat járt be. Ennek az útnak a tapasztalatait szükséges úgy szintetizálni, hogy mindenki elfogadja: léteznek specialitások.

– Említene néhányat?

– Ha azt mondjuk, hogy a középpontban a fogyatékos ember igénye áll, akkor nem lehet mindent tipizálni, mert az igényeik különbözők, így a feladat is összetettebb. De az elmúlt másfél hónapban a picit összegabalyodott szálakat sikerült kibogozni, számunkra ugyanis az a legfontosabb, hogy az eddig szegregáltan élő fogyatékos embereket be tudjuk hozni a közösségbe.

– Milyen mértékben segítettek e munkában a civil szervezetek, hiszen korábban érték bírálatok a tárcát amiatt, hogy a civileket kihagyva döntött fontos kérdésekben?

– Intenzív a kapcsolatunk az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segí­tőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével , az Értelmi Sérülteket Szolgáló társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségével és a fogyatékosok többi érdekvédelmi szervezetével is, mert ezt a feladatot csak közösen tudjuk sikeresen végrehajtani, miközben együtt tanulunk. Sok kérdés vagy korábban megfogalmazott kritika szerencsére menet közben okafogyottá vált azzal, hogy tisztult a folyamat.

– Milyen konkrét eredményekről tud beszámolni?

– Tavaly huszonnyolc kifogásolt helyszínt sikerült megváltoztatnunk, huszonöt helyen telekkönyvi változás történt. Azaz több mint ötven helyszínen már jobb körülmények várják a lakókat (ebben a körben összesen 271 helyszínen zajlik az otthonok kialakítása – a szerk.). További harminckilenc helyszínt szeretnénk jobbra cserélni, és ezek esetében már figyelembe vettük a civilek javaslatait is.

– Milyen szempontoknak kell megfelelniük az ingatlanoknak?

– Legyen a közelben buszmegálló, egészségügyi szolgáltatás, patika, élelmiszer üzlet, megoldott legyen a foglalkoztatás és az étkezés lehetősége, speciális igényű utazó esetében álljon rendelkezésre szállítószolgálat. Minél inkább a centrumban vagy szebb környezetben található egy telek, annál inkább megvalósulnak azok a célok, amelyeket a stratégiában meghatároztunk.

– Korábban több kritika érte a kiköltöző lakók felkészítését is, vagyis inkább annak hiányát. E téren sikerült előrelépniük?

– A képzésre vannak az eseti felelősök, intézményvezetők, akiket a legújabb ismeretekkel vértezünk fel. Az ellátottakat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság készíti fel a várható változásokra. A jövőben ez az állami szervezet a megyei ÉFOÉSZ szervezetekkel karöltve végzi a lakók felkészítését, támaszkodva a civil szervet munkatársainak több évtizedes tapasztalatára.

– A lakóknak van lehetőségük arra, hogy közöljék, mit szeretnének, mik a vágyaik?

– Természetesen meghallgatjuk a kéréseiket. Az első kérdés, vágy, ami mindig megfogalmazódik, hogy milyen színű lesz a szobájuk fala, illetve hogy kivel lesznek egy szobában. Gyakori felvetés az is, mely házi munkákat preferálnák. Mindemellett ráeszmélnek arra is, hogy döntéseket is hozniuk kell. Ebben is segít a lakóknak az eseti felelős, aki egyfajta moderátorként működik közre. Ha az eseti felelős jól végzi a munkáját, egyre inkább el tudja engedni a lakók kezét, mind több dolgot tud fokozatosan rájuk bízni.

– Sikerült elérniük, hogy a lakosság ne tiltakozzon az intézmények oda költöztetése ellen?

– A legtöbbször csak az információ hiánya miatt alakult ki ellenkezés, amely orvosolható, nem megoldani, hanem megelőzni kell e problémákat. Az ismeretlentől való idegenkedést a civileket bevonva igyekszünk tompítani. Az uniós támogatással működő, két és fél milliárd forint költségvetésű Társ projekt feladata, hogy segítse a kiváltás folyamatát, a helyi közösség érzékenyítését, informálását. A férőhely kiváltást is segíti a projekt, amelyben a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa, illetve több más civil szervezet is közreműködik partnerként. Ebben az együttműködésben a szakemberek szakmai műhelyben kísérik figyelemmel és támogatják a teljes kiváltási folyamatot.

– A szerzett tapasztalatok birtokában hová helyezné el a magyar kiváltási programot külhoni példákkal összevetve?

– Ahol nem volt vasfüggöny, ott nem volt torzulás a rendszerben. Az unióhoz újonnan csatlakozó, egykori szocialista országokkal összehasonlítva jó úton haladunk, sőt többen hozzánk járnak tapasztalatokat gyűjteni. Más, kisebb nemzeteknél, mint a balti államok, jobban haladnak a kiváltással, de a mi pályázatunk is olyan sebességgel pörög, amivel nem lehet probléma.

– Min kell még javítaniuk, hogy a program gördülékenyebb legyen?

– A célunk továbbra sem lehet más, mint hogy a kiváltási folyamatban részt vevők elégedett, mosolygós, teljes életet élő emberek legyenek, és a családban élő fogyatékossággal élőknek is ugyanezt szeretnénk nyújtani. Ehhez az szükséges, hogy legyen módjuk munkába állni, igénybe vehessék az alapszolgáltatásokat, hogy a családjukkal, barátaikkal tölthessék az időt.

Velkei Tamás – 2018.03.10

Forrás: magyarhirlap.hu

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760